De dagen worden korter, de zomerse temperaturen zijn voorbij en de herfst staat is alweer in volle glorie. Het sweater weather is begonnen en we toveren onzelaarzen weer te voorschijn. Gelukkig, hoeven we nog niet op te krullen en te overwinteren, maar wellicht is dit hét moment om een nieuwe ´self care´ routine te beginnen of onze huidige routine nét een beetje anders te doen. Voordat je het weet is het alweer vakantie en het geven van prioriteit aan zelfzorg zal je helpen om op het goede spoor te blijven tijdens die drukke wintermaanden.

In de Oosterse geneeskunde wordt de herfst beschouwd als een tijd om onze energie naar binnen te trekken om ons voor te bereiden op de winter. De herfst gaat over opstapelen en vertragen. Het is normaal om tijdens de overgang van zomer naar herfst het gevoel van verlies te hebben wanneer het licht verdwijnt, maar desondanks is tijd doorbrengen in de buitenlucht de beste manier om jezelf op te vrolijken. Tijd om een beetje dieper in te ademen en te genieten van de schoonheid van de veranderende natuur!  

Neem genoeg rust

Merk je hoeveel mensen de neiging hebben om ziek te worden in de herfst- en wintermaanden? Dit komt mede door minder blootstelling aan de zon, we maken hierdoor minder vitamine D aan in de huid, waardoor we minder energie hebben en ons sneller moe voelen. Ook de slechte weersomstandigheden zoals kou, regen, sneeuw en een vochtige lucht stellen onze weerstand op de proef. Het is dus niet zo gek dat we in het najaar vaker ziek zijn.

 

Bestrijdt de herfstdip

Zo´n 1,2 miljoen Nederlanders zeggen last te hebben van een herfstdip. Dit gaat gepaard met somberheid, minder zin om de dag te beginnen en meer trek in (koolhydraatrijk) eten. Wanneer je niet lekker in je vel zit is het belangrijk om regelmaat te hebben. Probeer op gezette tijden naar bed te gaan, op tijd op te staan en te eten op vaste tijden. Zorg dat je dagelijks voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt door gezond te eten volgens het seizoen. Zorg daarnaast voor afleiding en ontspanning door dingen te doen die je leuk vindt.

 

Voed jezelf met seizoensgroenten

Tijdens de herfst- en wintermaanden hebben we meer behoefte aan warm, stevig eten. Eten volgens het seizoen voorziet ons in onze behoefte aan vitaminen en mineralen en is beter voor het milieu. Pompoen, biet, appels, donkere bladgroenten, soep, stamp- en stoofpotten zijn goed om mee te beginnen. Maak een paar uur per weekend vrij om je favoriete eten voor te bereiden voor de aankomende week. Dit is een goede manier om voor jezelf te zorgen én de hele week te genieten van een lekkere maaltijd op werk.

Voedingstips: maaltijdsoepen, ovenschotels, stamppotten, citrusvruchten en gebruik van gember en kurkuma.

 

Beweeg je fit

Bewegen is wellicht minder vanzelfsprekend wanneer het buiten koud is, toch is het aan te raden om dagelijks overdag een wandeling te maken. Lichaamsbeweging is goed voor een opgewekte stemming en verhoogd de weerstand. Daarnaast zorgt daglicht voor aanmaak van vitamine D, essentieel om gezond en fit het najaar door te komen.