Waarom beginnen veel mensen er toch weer iedere keer aan? Aan het einde van het jaar, rondom kerst en oud en nieuw, of vlak voor de zomer en mensen weer in hun bikini moeten, horen we vaak hetzelfde soort voornemen: ik ga op dieet! Maar waarom lukt het veel mensen niet en vliegen de kilo’s er na verloop van de tijd gelijk weer aan? Dit komt omdat het gewoon simpelweg niet werkt. In deze blog leg ik je uit waarom het op dieet gaan geen effect heeft voor de lange termijn en waarom het belangrijk is om je levensstijl stapje voor stapje te veranderen. 

Drie redenen waarom je niet moet diëten:

  1. Je krijgt te maken met het Jojo-effect

We kennen allemaal wel het zogenoemde Jojo-effect. Wanneer je op een dieet bent val je binnen no time flink wat kilo’s af, maar die komen er na verloop van tijd ook weer aan. Wanneer je stopt met je dieet verval je namelijk weer in je oude eetpatroon. Het lukt ons dus blijkbaar wel om een relatief kort periode van onze overtollige kilo’s af te komen, maar om dit gewicht vast te houden blijkt toch wat moeilijker. Wanneer je dieet, wil dat zeggen dat het tijdelijk is en je dus altijd te maken krijgt met het jojo-effect wanneer je weer ‘normaal’ gaat eten.

  1. Je creëert een tekort aan voedingsstoffen

Een dieet laat je meestal minder calorieën eten of laat belangrijke voedingsstoffen weg. Dit zorgt ervoor dat je bepaalde voedingsstoffen niet binnen krijgt, wat op zijn beurt weer kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Veel diëten zijn crashdiëten, waarbij je extreem weinig calorieën op een dag binnenkrijgt, wat er uiteindelijk weer voor kan zorgen dat je eetbuiten krijgt en juist meer gaat eten. Uiteindelijk is zo’n crashdieet tijdelijk en ga je weer terug naar je oude eetgewoonten die het overgewicht veroorzaakt hebben.

  1. Het is niet persoonlijk

Een dieet is niet afgestemd op de persoon, maar heeft vaak algemeen geldende regels, waar je je aan moet houden. Ieder lichaam en ieder persoon is anders en wat voor de één werkt, werkt weer niet voor de ander. Wanneer je echt op de lange termijn gewicht wilt verliezen is het handig om een persoonlijk op maat gemaakt plan te volgen, afgestemd op jouw behoeften, wensen en doelen. Pas dan is gedragsverandering en gewichtsverlies op de lange termijn mogelijk!

Wat kun je wel doen?

  1. Pas stap voor stap je levensstijl aan

Wanneer je voor de langere termijn wilt afvallen en je kilo’s ook echt daadwerkelijk kwijt is het belangrijk om je levensstijl aan te passen. Dit gaat niet van de ene op de andere dag, maar kun je het beste stapje voor stapje doen. Neem je eetgewoonten onder de loep en neem er eens een dag rustig de tijd voor. Analyseer wat je eet op een dag, houd eventueel een dagboekje bij of houd je voeding bij via een app (Myfitnesspal, Lifesum). Op die manier kom je wellicht tot handige inzichten die jou verder kunnen helpen bij jouw doel.

  1. Wees intrinsiek gemotiveerd

Intrinsieke motivatie komt vanuit de persoon zelf. Weet dus waarom je wilt afvallen en doe het niet voor iemand anders. Maak voor jezelf een lijst met redenen waarom jij het belangrijk vind om gewicht te verliezen. Wil je afvallen omdat je er gelukkiger en gezonder van wordt, of doe je het omdat je bang bent voor de reacties van anderen of omdat je per se in die bikini wilt passen? Als je duidelijk voor jezelf voor ogen hebt waarvoor je het doet, is de kans groter dat je je goede voornemens langer volhoudt!

  1. Verbied jezelf niets

Wanneer je jezelf van alles gaat verbieden is de kans des te groter dat je het juist heel graag wilt eten. Veel mensen houden het afvallen niet vol omdat ze veel te streng zijn voor zichzelf. Ze gunnen zichzelf helemaal niets meer en mogen van zichzelf helemaal niks lekkers meer. Dit werkt voor eventjes, maar na een tijdje zul je steeds meer verlangen naar iets lekkers. Dat is natuurlijk heel logisch. Probeer maar eens NIET aan taartje te denken. Juist, nu denk je er gelijk aan. Een slimmere aanpak is dus niet om jezelf van alles te verbieden, maar gewoon te matigen met ongezond eten. Je mag jezelf best af en toe iets lekkers gunnen!

It’s all about balance

Wij, bij Munch Fit Food to Go geloven in balans. Voeding is niet alleen maar slecht of alleen maar goed, het gaat om de balans. Als jij in balans bent vertelt jouw lichaam je vanzelf welke voeding goed voor jou is en wat je beter achterwege kunt laten. Luister naar je lichaam en merk wat voor jou wel of niet werkt! Wij hanteren de 80-20 regel. 80% van de tijd proberen wij zoveel mogelijk gezond, puur en echt te eten en de overige 20% eten we lekker waar we zien in hebben. Want ja, ook wij hebben weleens behoefte aan een lekker taartje!

Bij ons in de winkel hebben we heerlijke guilty free snacks, zoals de vegan suikervrije taartjes van Sharp Sharp. Daarnaast hebben we natuurlijk ook onze guilty pleasures, zoals onze eigen customized chocoladerepen. Kom dus snel langs bij ons in de winkel en gun jezelf wat lekkers!