Kurkuma, in India bekend als het ‘heilige poeder’ en bij velen van ons wel bekend als het okerkleurige poeder wat niet meer uit je kleren gaan. Naast deze ene negatieve eigenschap heeft kurkuma juist ook ontzettend veel positieve eigenschappen. Er wordt zelfs gezegd dat kurkuma een geneeskrachtige werking heeft. Wat is kurkuma nu eigenlijk precies en waarom is het zo gezond voor je lichaam?

Kurkuma
Kurkuma is verwant aan gember (de wortel ziet er ook bijna hetzelfde uit), maar wordt vaak gekocht in poedervorm. Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant Curcuma Longa. Deze sierplant heeft prachtige witte, paarse of roze bloemen afkomstig uit India en Pakistan. De wortels van deze plant worden gemalen tot geelwortelpoeder.
De smaak van kurkuma is wat bitter en peperig en wordt vooral gebruikt in de Oosterse keuken. Het vormt vaak de basis van curry’s en wordt vaak gebruikt om rijst geel te kleuren, als een goedkopere variant van op saffraan. In Azië wordt kurkuma niet alleen gebruikt om de rijst mee te kleuren, maar ook als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose, infecties, hersenaandoeningen en wondgenezing.

5 gezondheidsvoordelen van Kurkuma!

 1. Ontstekingsremmend

De belangrijkste eigenschap van kurkuma is dat het sterk ontstekingsremmend is. Ontstekingsprocessen spelen een grote rol in bijna alle chronische ziekten waaronder hart- en vaatziekten en hersenaandoeningen. Daarnaast werkt kurkuma zuiverend, brengt je stofwisseling in balans en verwijdert schadelijke stoffen uit je lever. Als je last hebt van een griepje of verkoudheid dan kun je ook baat hebben bij het ontstekingsremmende en anti-bacteriële effect van kurkuma.

 1. Gewichtsverlies

Kurkuma helpt de vetverbranding te stimuleren en remt de groei en vorming van vetweefsels af. Kurkuma versnelt de vetstofwisseling waarbij de gehaltes van vetten in de bloedbaan verlaagd worden. Daarnaast bevordert kurkuma ook het spijsverteringsstelsel. Het stimuleert de productie van maagsappen en de werking van de lever & gal. Dat is weer heel goed voor het verteren van vettig eten. Een onderzoek uit 2009 heeft uitgewezen dat wanneer een groep muizen een vetrijk dieet krijgt toegediend, en daarbij een supplement met curcumine gebruiken, ze minder geneigd zijn om aan te komen dan muizen die geen supplement kregen. Dit kan verklaard worden doordat curcurmine verhinderd dat er nieuwe bloedvaten kunnen worden gevormd in het vetweefsel. Op die manier kunnen vetweefsels niet uitzetten waardoor er ook weinig of geen gewicht bijkomt.

 

 

 

 

 1. Kankerkiller

Kurkuma staat bekend als een echte kanker-killer! Curcurmine blokkeert namelijk de groei van kankercellen en het speelt een rol bij apoptose (celdood) en kan daarmee voorkomen dat tumoren verder groeien. Er is wel nog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de rol van kurkuma bij kanker, maar tot nu toe zijn de eerste tekenen positief. Een groot voordeel van deze stof is dat deze niet giftig is voor de mens en we er dus heel veel van kunnen gebruiken!

 1. Alzheimer

Steeds meer onderzoeken wijzen erop dat kurkuma helpt tegen de ziekte van Alzheimer. Niet alleen ter preventie maar ook wanneer je al last van Alzheimer hebt. Opvallen is ook dat in India, waar kurkuma veelvuldig gegeten wordt in cury’s, veel minder mensen zijn met Alzheimer. Door de ontstekingsremmende eigenschappen en anti-oxidant werking van kurkuma verbetert de cognitieve functies van mensen met Alzheimer. Dit komt doordat kurkuma de vorming van zogenaamd ‘plaques’ vermindert. Dit zijn schadelijke eiwitneerslagen in de hersenen en een belangrijk kenmerk van Alzheimer.

 1. Anti-depressiva

Tot slot komt uit verschillende onderzoeken naar boven dat kurkuma ook kan werken als antidepressiva. De kruid bevoordeelt de productie van neurotransmitters. Dat zijn serotine & dopamine, die depressies kunnen helpen bestrijden.Daarnaast staat kurkuma ook in voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en bestrijdt het hersenontstekingen, wat ook depressies helpt voorkomen. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je antidepressiva zomaar kunt vervangen door kurkuma. Er is hiervoor nog meer onderzoek nodig.

 

Biobeschikbaarheid van kurkuma
De bio-beschikbaarheid van curcumine is vrij laag. Dit betekent dat het moeilijk door ons lichaam wordt opgenomen. Gewoon een beetje kurkuma ergens overheen strooien is dus prima, maar als je echt een specifiek effect voor ogen hebt, wellicht te weinig.

Je kan de bio-beschikbaarheid verhogen door kurkuma samen met zwarte peper op te lossen in vet. Wanneer je bijvoorbeeld een groentecurry maakt met kurkuma is het aan te raden om bij het bakken van de groenten ook wat zwarte peper toe te voegen en even mee te bakken. Wil je kurkuma in een smoothie verwerken, meng de kurkuma dan bijvoorbeeld met wat lijnzaadolie en zwarte peper voordat de andere ingrediënten toegevoegd worden.

 

5 tips om vaker kurkuma te gebruiken!

 1. Drink kurkuma thee
 2. Strooi wat kurkuma (met zwarte peper) door je curry’s
 3. Maak een golden latte
 4. Meng wat kurkuma door je dressing voor over je salade
 5. Neem een kurkuma shot

Bij Munch Fit Foot to Go gebruiken wij regelmatig kurkuma. Zo hebben we onze home-made kurkuma shots en kun je bij ons ook een lekkere kurkuma-gember thee drinken. Jij kunt natuurlijk thuis ook aan de slag gaan met dit heerlijke recept voor ‘golden latte’:

Voor 2 grote mokken:

 • 600 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)
 • 2 grote tl kurkuma
 • ½ theelepel gemalen kaneel
 • ½ theelpel kardemompoeder
 • Mespuntje gemalen zwarte peper
 • 2 tl geraspte gember
 • 2 tl honing
 • Snufje zeezout

Hoe maak je het:
Verwarm de melk in een steelpannetje en voeg de kruiden toe. Laat het 5 minuten sudderen en roer af en toe. Giet vervolgens het drankje door een zeefje in twee mokken en knijp er voor de zoetigheid wat honing in.

Liefs,

Naomi